Как да си осигурим финансова стабилност?

08.05.2022

 

"Не целете да се превърнете в успял човек. Бъдете стойностен човек" 

Алберт Айнщайн

Случвало ли ви се е някой от вашите служители да обвини колегите си или вас за грешки, допуснати от самия него, поради решение, което той е взел неправилно или ненавременно?  

В повечето случаи, тези грешки водят не само до материални загуби, но и до отлив на клиенти и оронване престижа на заведението. Всичко това има една причина - липсата на чувство за отговорност. 

Все по-често говорим за мотивиране на персонала, но то не следва да бъде само финансово - трябва да се делегират права, да се търси мнение, да се носи отговорност, но и да има възможност за израстване в йерархията на заведението.

Мотивацията, вкл. финансовата, има субективен характер и зависи от личната преценка на управителя, който я предлага, но и от възприятието и личностите качества на служителя, към когото е насочена. Процесът на мотивация цели да създаде такава организационна среда, която да накара служителите да изберат трудовото поведение, предначертано от фирмената политика. И двете страни носят еднаква отговорност за взетите решения, в името на просперитета, както във финансов, така и в имиджов план за заведението. Безотговорното отношение или скриването на собствените грешки зад паравана на общата отговорност на екипа, не прави услуга никому. 

Във времена на нарастваща инфлация ресторантьорският бранш най-добре може да осигури необходимата финансова стабилност на своите служители.

Анализ на в. Капитал сочи, че в първия месец след началото на войната - март, инфлацията в България продължава да расте и вече достига 12.4% на годишна база. Това става ясно от данните на НСИ. Основната причина са по-скъпите горива, газ, транспорт и храни. Само за месец потребителските цени са се увеличили с 2.2% спрямо февруари. Прогнозите на икономистите обаче са цените да продължат да растат във всички развити икономики през следващите месеци заради войната, нарушените вериги на доставки и разхлабената парична политика на големите централни банки. В допълнение - цените на природния газ стигнаха рекордни стойности, което предизвика и рекордно поскъпване при тока на европейските пазари, а скъпата електроенергия за бизнеса на свой ред се пренесе и към крайните цени на продуктите и услугите, които предлагат.

На фона на нарастващата инфлация, ресторантьорският бранш предлага добра и постоянна работа. Да, работните часове са повече, но заплащането е навременно, доста над средното за страната, често се заплаща на ден или на седмица, не е необходимо да чакаме заплата в края на месеца. Това ни дава доза сигурност в тези трудни дни. Бакшишът е кешов стимул, който е ежедневен и представлява допълнителен доход в нашия бюджет. Навременното заплащане спомага за това изкараните средства да не загубят покупателната си способност. В допълнение, гъвкавото работно време с различните видове графици позволяват на служителите да работят и на второ работно място ако имат необходимост.

Нека също така припомним, че доходът зависи и от отдадеността на работещия. Не може да очакваме да получим, ако ние самите не сме дали и сме безотговорни към работата и колегите си. Не се изисква много - отговорност, дисциплина, желание и уважение към колегите, и доза любов...а не само задължението за насъщния.

В настоящия момент F&B секторът предлага навременни и сигурни доходи поради факта, че работата е гъвкава и бързо се адаптира спрямо икономическите условия.

Или както е казал Мартин Лутър Кинг:

 "Ако един човек е наричан уличен метач, той трябва да мете улиците както Микеланджело е рисувал, или както Бетовен е композирал музика, или както Шекспир е писал поезия. Той трябва да ги мете толкова добре, че всички сили от Рая на земята да спрат за момент и да кажат "Тук живя един велик уличен метач, който си вършеше работата добре".

 (изп. материали  - в. "Капитал", Стратегия за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България - СИИП) 

 

Share